پنجشنبه 26 مرداد 1391   صفحه اول | درباره ما | گویا

خواندنی ها و دیدنی ها
بخوانید!
پرخواننده ترین ها

واپسين وداع با پدر آناليز رياضي ايران

مراسم تشييع پيكر زنده ياد استاد منوچهر وصال، پدر آناليز رياضي ايران و استاد استادان چندين نسل از رياضيدانان كشور، صبح امروز با حضور جمع اندكي از شاگردان، همكاران و دوستداران اين استاد فرزانه از مقابل مسجد دانشگاه تهران برگزار شد.

به گزارش خبرنگار علمي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)،‌ دكتر رحيم زارع نهندي، عضو هيات علمي دانشكده رياضي دانشگاه تهران و يكي از شاگردان پدر آناليز رياضي ايران كه در اين مراسم در مسجد دانشگاه تهران سخن مي‌گفت، اظهار كرد: استاد منوچهر وصال كه به رغم آنچه در شناسنامه ايشان درج شده، متولد 1285 بود، خدمات شايان توجه و ذي قيمتي براي جامعه رياضي كشور و تعالي فرهنگ رياضي كشور داشته‌اند. در واقع ايشان آخرين بازمانده‌ دوره‌ نخست هيات علمي رياضي ايران در دانشگاه تهران بودند.

وي افزود: استاد وصال در سال 1310 براي دريافت درجه دكتري به آمريكا سفر كرده و پس از دريافت درجه دكتري به گروه رياضي دانشگاه تهران پيوست و در شكل‌گيري اين گروه در دانشگاه نقش مهمي ايفا كرد.

ايشان يكي از برجسته ترين چهره هاي علمي كشور در زمينه آناليز رياضي بوده و نخستين كتاب آناليز رياضي را در ايران به رشته تحرير درآورده است. به گونه‌اي كه اين كتاب براي سالهاي متمادي مرجع اين رشته در كشور بود و همواره اساتيد رياضي بسياري از مطالبي كه از اين حوزه از رياضي آموختند با خواندن اين كتاب آغاز كردند.

عضو هيات علمي دانشكده‌ رياضي دانشگاه تهران در ادامه خاطرنشان كرد: استاد منوچهر وصال به حق پدر آناليز رياضي ايران نام گرفت و به زيبايي جايزه علمي انجمن رياضي ايران را به نام ايشان مزين كردند.

استاد در سال 42 قصد عزيمت به شيراز براي شكل‌گيري گروه رياضيات در دانشگاه شيراز را داشتند اما ازآنجا كه در دانشگاه تهران به وجود ايشان نياز فراواني بود تا سال 44 در دانشگاه تهران ماندند و در همان سال 43 علي‌رغم حضور در دانشگاه تهران موفق به راه‌اندازي دانشكده‌ مهندسي رياضي دانشگاه شيراز شدند.

استاد منوچهر وصال

زارع نهندي ادامه داد: پدر آناليز رياضي ايران در دوران زندگي خود مسئوليت‌هاي مهمي را در جامعه رياضي بر عهده داشتند كه مي‌توان به رياست كتابخانه‌ دانشكده علوم در سال 1325 به عنوان يكي از مهمترين كتابخانه‌هاي علوم در ايران، رياست سازمان مركزي كتابخانه‌هاي دانشگاه شيراز، معاونت آموزشي دانشگاه شيراز اشاره كرد.

همچنين ايشان نقش مهمي در برگزاري نخستين كنفرانس رياضي ايران در سال 1348 در شيراز داشتند و در واقع اين كنفرانس نخستين نشستي بود كه منجر به تشكيل انجمن رياضي ايران شد.

وي گفت: دكتر وصال كه به درستي در دوره‌ چهارم همايش چهره‌هاي ماندگار به عنوان يكي از اين چهره‌ها انتخاب شدند از شخصيت بسيار والايي برخوردار بوده و داراي دقت نظر بالا، كلامي پخته و ويژگي‌هاي اخلاقي ستوده اي بودند.

به گزارش ايسنا، استاد مهدي بهزاد از چهره‌هاي ماندگار رياضي كشور هم طي سخناني در اين مراسم اظهار كرد: نخستين بار در پنجاه و چهار سال پيش در يكي از اتاق‌هاي دانشكده‌ علوم دانشكده‌ي تهران به عنوان دانشجو، استاد وصال را ديدم و از آن زمان تاكنون افتخار شاگردي ايشان را داشتم. استاد بسيار دقيق، جدي، سخت‌گير و سخت كوش بوده‌اند و به واقع تمام ويژگي‌هايي كه لازمه‌ هر معلم است در ايشان وجود داشت.

وي افزود: اين بزرگمرد، بنيانگذار پژوهش و مقاله‌نويسي در كشور بود چرا كه در آن زمان كه مقاله‌نويسي براي استادان يك آرزو و هدفي دست نيافتني بود استاد وصال براي نخستين بار در دانشگاه شيراز اين كار را پايه‌گذاري كرد و از آن زمان به بعد مقاله نويسي در دانشگاه‌هاي كشور باب شد. پدر آناليز رياضي ايران در خانواده‌اي فرهيخته متولد شده بود. وي از نوادگان استاد وصال شيرازي و خواهرزاده محمدعلي فروغي بود.

تشییع پیکر پدر انالیز ریاضی ایران استاد منوچهر وصال

بهزاد در ادامه خاطرنشان كرد: استاد منوچهر وصال فعاليت‌هاي عديده‌اي در كشور داشته و خدمات ارزنده‌اي را به جامعه رياضي ارائه داد. دغدغه ايشان همواره اين بود كه چه كار كنيم كه پژوهش در ايران پا بگيرد.

ايشان يكي از اعضاء هيات موسس انجمن رياضي ايران بوده و به سبب حضور اساتيدي همچون ايشان در انجمن شاهديم كه همواره اين انجمن پس از سالها فعاليت به عنوان برترين انجمن از سوي وزارت علوم انتخاب مي‌شود.

بهزاد در پايان با اشاره به اين كه انتخاب استاد به عنوان چهره‌ ماندگار رياضي كشور از سوي وي به همايش چهره‌هاي ماندگار پيشنهاد شده و در دوره‌ رياست خود بر انجمن رياضي نيز افتخار تعيين جايزه دكتر وصال را داشته است گفت: بايد از زندگي اين بزرگمردان درس بگيريم. منش، دقت، بزرگواري، جديت، فرهيختگي، بي‌نظيري، اثرگذاري در عرصه‌هاي مختلف زندگي غيره از جمله درس‌هايي است كه مي‌تواند پدر آناليز رياضي ايران گرفت.

دكتر فرهاد رهبر، رييس دانشگاه تهران هم در حاشيه‌ اين مراسم اظهار كرد:‌ استاد منومچهر وصال از اساتيد به نام و برجسته‌ دانشگاه تهران در حوزه رياضي بود كه رشته‌ آناليز را در ايران راه‌اندازي كردند و به حق ايشان يكي از برترين اساتيد در اين حوزه بودند كه نخستين كتاب آناليز رياضي را 50 سال پيش تاليف كرده و شاگردان بسيار زيادي را تربيت كردند.

رقيه معتمدي، همسر استاد منوچهر وصال هم در گفت‌وگو با خبرنگار علمي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار كرد: همه‌ دانشگاهيان و شاگردان به استاد لطف داشته و به او عشق مي‌ورزند. استاد مردي آرام، بي‌توجه به ماديات دنيوي، سختكوش و عاشق شاگردان خود بود كه تا آخرين لحظه عمر آنان را فراموش نكرد.

مهندس وصال، فرزند پدر آناليز رياضي ايران نيز در ادامه خاطرنشان كرد: پدرمن عاشق رياضيات، شاگردان، دوستان و خانواده‌ خود بود و همواره دغدغه افزايش سطح علمي جامعه را داشته و در راستاي آن تلاش مي‌كرد.




تبليغات خبرنامه گويا

advertisement@gooya.com 




وي افزود: استاد وصال اساتيد بسياري را از دانشگاه شيراز جمع‌آوري كرده و در واقع يكي از بنيان‌گذاران اين دانشگاه بودند كه به حق از سوي برخي شاگردان به استاد استادان لقب گرفتند چرا كه در حال حاضر شاگردان استاد خود از جمله اساتيد برجسته‌اي در رياضي هستند كه شاگرداني تربيت كرده‌اند كه در حال حاضر آنان نيز از جمله اعضاي هيات علمي و اساتيد دانشگاه‌هاي كشورند.

وي در پايان خاطرنشان كرد:‌ از تعامل دانشجويان با استاد و اين كه هميشه به ديدار استاد مي‌آمدند مشخص بود كه رابطه‌اي دوستانه و صميمانه بين آنها بود و در واقع شاگردان به استاد وصال عشق مي‌ورزيدند.

گفتني است، پيكر استاد پس از تشييع از مسجد دانشگاه به بهشت زهرا(س) منتقل و در قطعه نام اوران به خاك سپرده شد. مراسم ختم استاد منوچهر وصال، پنجشنبه (فردا) از ساعت 11 تا 12 و 30 دقيقه در مسجد نور تهران واقع در ميدان فاطمي برگزار مي‌شود.


ارسال به بالاترین | ارسال به فیس بوک | نسخه قابل چاپ | بازگشت به بالای صفحه | بازگشت به صفحه اول 



















Copyright: gooya.com 2016