* هرگونه اقدام شوراي امنيت بر روند همكاري با آژانس تاثير منفي ميگذارد
سخنگوي وزارت امور خارجه گفت: هرگونه اقدام شوراي امنيت در خصوص پرونده هستهاي ايران تاثير منفي بر روند همكاري ايران و آژانس بينالمللي انرژي اتمي دارد.
به گزارش خبرنگار سرويس ديپلماتيك خبرگزاري كار ايران(ايلنا) حميدرضا آصفي در نشست هفتگي خود با خبرنگاران داخلي و خارجي با اشاره به نشست اعضاي شوراي امنيت در نيويورك گفت: فكر ميكنيم كه آژانس نبايد در رهگذر تصميمگيريها تضعيف شود.
وي با بيان اين كه دخالت شوراي امنيت در قضيه هسته اي ايران كاملا غيرقانوني است و هيچ توجيه حقوقي و قانوني ندارد، گفت: ما به طور كامل با آژانس همكاري كردهايم و اين موضوع در گزارشهاي آژانس منعكس شده است، هم اكنون نيز آمادگي داريم كه درباره عدم انحراف با آژانس و ديگر كشورها مذاكره كنيم.
وي با تاكيد بر اين كه بانيان اين قطعنامهاي كه به شوراي امنيت ارايه شده است، اهداف سياسي دارد، گفت: اتخاذ تصميمات نادرست در شوراي امنيت ايران را از همكاري به سمت تقابل سوق ميدهد.
وي ادامه داد: اگر بانيان قطعنامه به دنبال حل و فصل موضوع هستند، بايد به مولفههاي مثبت گزارش البرادعي توجه كنند اما آمريكا و غرب در صدد بهره برداري سياسي از شوراي امنيت هستند.
وي با بيان اين كه برخي كشورها با اين اقدامات و بروز شوراي امنيت به موضوع هستهاي ايران براي صدور قطعنامه تلهاي براي كشورهاي مستقل گذاشتهاند، گفت: كشورهاي مستقل بايد توجه كنند كه در اين تله گرفتار نشوند، شوراي امنيت نبايد اقدامي كند كه بعد نتواند آن را جمع كند، زيرا ما از حقوق مشروع خود صرفنظر نميكنيم. تعليق و مكر به هيچ وجه در دستور كار نيست، ما استيفاي حقوق مشروع خود را دنبال ميكنيم و معتقديم كه براي رسيدن به تفاهم، راه حل گفت و گو بهترين راه است.
آصفي همچنين در بخش ديگري از سخنان خود از سفر فرداي متكي به بحرين خبر داد و گفت: اين سفر براي گفت و گو درباره همكاري هاي دوجانبه و رايزني در امور منطقه به ويژه مساله عراق و فلسطين است.
وي با بيان اينكه رابطه با بحرين گسترش خوبي يافته است، گفت: سفر وزير امور خارجه به اين كشور گام مثبتي در روابط دوجانبه خواهد بود.
وي همچنين با اعلام سفر روز سه شنبه رييس جمهوري به اندونزي گفت: اين سفر براي ديدارهاي دوجانبه و به دعوت رييسجمهوري اندونزي انجام ميشود و دو طرف درباره گسترش روابط دوجانبه اقتصادي، سياسي و فرهنگي گفت وگو ميكنند. همچنين رييسجمهور در اجلاس D8 كه در بالي برگزار مي شود، شركت خواهد كرد.
وي درباره ادعاي وزير امور خارجه عراق درباره اينكه ايران مواضع پ.ك.ك را درعراق بمباران كرده است، گفت: جمهوري اسلامي ايران مراقب است كه به تماميت ارضي و حاكميت ارضي خدشه وارد نشود هوشيار زيباري روز گذشته در مصاحبه اي اين ادعاها را رد كرد و گفت: درباره دخالت ايران در منطقه و عراق مبالغه شده است.
سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به اين سوال كه آيا سياست خارجي ايران در دولت احمدينژاد بر مبناي تندروي است و چرا وزارت امور خارجه به اظهارات محسن امينزاده پاسخ نداد، گفت: اين شان سخنگو نيست كه در قبال هر اظهارنظري واكنش نشان دهد زيرا در كشور اظهارات زيادي گفته ميشود و اگر قرار باشد به همه اينها پاسخ دهيم، بايد همه وقت خود را صرف اين گونه پاسخگوييها كنيم اما اين كار نه منطقي، نه عملي و نه ضروري است.
وي ادامه داد: سياست خارجي ايران هم مانند ديگر كشورها براساس اجماع است اما هردوره اقتضائات خاص خود را دارد اما هرچند از ابتداي انقلاب تاكنون هيچ دولتي در جمهوري اسلامي مشي تندروي را در پيش نگرفته و برخورد خشن نداشته است بلكه همواره اعتدال در دستور كار ما بوده است اما هر زماني اولويتهاي متفاوتي در دستور بوده و هم اكنون نيز ما مشي همكاري، گفتوگو و اعتمادسازي با همه كشورها دنبال ميكنيم.
سخنگوي وزارت امور خارجه در ادامه نشست مطبوعاتي خود در پاسخ به اين سؤال كه هاشميرفسنجاني اعلام كرد كه پيريزي دانش هستهاي در دولت وي انجام شده است، پس چرا آقاي احمدينژاد از زحمات وي ياد نميكند، گفت: موضوع هستهاي از زمان مهندس موسوي دنبال شد و همه دولتها و همه دانشمندان در تمام مقاطع در اين زمينه زحمت كشيدهاند و احمدينژاد نيز از همه دانشمندان تقدير كردهاند.
آصفي درباره اظهارات دبيركل سازمانمللمتحد مبني بر اينكه ايران و آمريكا بايد مستقيماً مذاكره كنند، گفت: عنان نقطه نظر شخصي خود را گفته است، البته موضوع هستهاي ايران يك بحران مصنوعي است كه آمريكا به وجود آورده زيرا با خط استقلالخواهي ما موافق نيست بنابراين ضرورتي به حضور آْنها در مذاكرات نيست؛ ضمن اينكه آنها آماده گفتوگوي برابر نيستند. آمريكاييها اصل منطق و احتجاج را قبول ندارند و ميخواهند با ارعاب و تهديد، دنيا را به دنبال خود بكشند ما هم علائم و شواهدي نميبينيم كه آمريكا مي خواهد وارد گفتوگوي محترمانه شود.
وي درباره لغو سفر رئيس قوه قضاييه به چين گفت: لغو سفر نبوده است زيرا هنوز تاريخي براي آن مشخص نشده و در حال برنامه ريزي هستيم.
آصفي در مورد تلاشهاي وزارت امور خارجه براي پيگيري قضيه كشته شدن يك شهروند ايراني در يكي از زندانهاي فرانسه، گفت: فرانسه هنوز پاسخ قانع كنندهاي در اين باره نداده است و ما موضوع را در ايران و همچنين از طريق سفارت خود در فرانسه دنبال ميكنيم تا به پاسخ قانع كنندهاي برسيم.
وي درپاسخ به اين سؤال كه منظور شما از تقابل به جاي همكاري كه در صحبتهاي خود ذكر كرديد چيست، گفت: اگر آنها اقدامات تندي انجام دهند اقدامات ما نيز تند خواهد بود اما اگر معتدل رفتار كنند ما نيزپاسخ معتدل ميدهيم يعني اگر پرونده در شوراي امنيت دنبال شود و نه در آژانس بينالمللي انرژي اتمي، آمريكا و اروپا نبايد انتظار داشته باشند كه جمهوري اسلامي ايران مانند گذشته همكاري كند.
البته من در مقام پيشبيني نيستم و بايد صبر كرد كه ببنيم كه در روزهاي آينده چه تصميماتي گرفته ميشود هرچند ما مواضع خود را به صراحت در مذاكرات و در تريبونها اعلام كردهايم.
سخنگوي وزارت امور خارجه در خصوص بيانيه سفارت ايران در روسيه مبني بر اينكه طرح مسكو همچنان روي ميز است و همچنين در پاسخ به اين سؤال كه چرا طرح ايران كه در سفر روسيه مطرح شد در دستور كار قرار ندارد، گفت: بيانيه سفارت، ناظر به موضوع ديگري است اما ما همه طرحها را در دستور كار داريم و بايد بستر مناسب فراهم شود تا در يك فضاي مناسب و آرام طرح روسيه و ديگر طرحها مورد بحث قرار گيرد.
وي درباره اقدام امارات متحده عربي براي ساخت 300 جزيره مسكوني در خليج فارس گفت: بايد ديد كه آنها ميخواهند در آبهاي خود اين كار را انجام دهند يا نه و اگر در سرزمينهاي ملي خود بخواهند ساختمانسازي كنند مشكلي وجود ندارد.
آصفي درباره اظهارات "هوشيار زيباري" وزير امور خارجه عراق مبني بر اينكه درباره دخالتهاي ايران در منطقه و عراق و درگيريهاي نيروهاي ايراني در مرز مبالغه شده است، گفت: شايد به زعم زيباري اتفاقات جزئي در مرز به وجود آمده اما از نظر ما اتفاقي نيفتاده است.
وي در پاسخ به اين سؤال كه آيا عدم پذيرش قطعنامهاي كه به شوراي امنيت ارائه شده راه را براي تحريم ايران هموار نميكند، گفت: نفس طرح موضوع ايران در شوراي امنيت غيرقانوني است و ما با آن مخالفيم. بر اساس اطلاعات ما از گفتوگو ها در سازمانمللمتحد اكثريت شوراي امنيت نيز با نظر آمريكا مخالفند اما آنها تلاش دارند با سياست ارعاب و تهديد كار را دنبال كنند.
وي تصريح كرد: آمريكا نشان داده است كه در روابط بينالملل به منطق و اخلاق اعتقادي ندارد بنابراين براي ما نيز دور از انتظار نيست كه چنين قطعنامهاي تصويب كنند اما بايد اعلام كنيم كه ما هيچ درخواست غيرمنطقي و متضاد با حقوق خود را نميپذيريم.
وي درباره حضور يك ناو آمريكايي در خليج فارس با 7500 سرباز گفت: من نيز اين موضوع را در اخبار ديدم و بايد از ستاد نيروهاي مسلح درباره آن سوال كنيد.
سخنگوي وزارت امور خارجه درباره كوچك بودن سالني كه جلسات سخنگو در آن برگزار ميشود، گفت: اين سالن زماني ساخته شد كه رسانهها كم بودند و جلسات نيز مستمر برگزار نميشد هرچند براي من نقل مكان سخت است اما در حال احداث ساختمان ديگري هستيم كه شايد به عمر من قد ندهد اما شما ميتوانيد به آنجا برويد.
وي درباره بركناري "جك استراو" به عنوان آخرين بازمانده توافقات با ايران گفت: شايد درست نباشد كه راجع به افراد اظهارنظر كنيم
زيرا هر فردي نگاه و ديدگاههايي را دنبال ميكند اما سياستمداران غربي نيز مانند همه كشورها بر اساس چارچوبهاي كشورشان عمل ميكنند و هرچند ممكن است در بعضي موارد سليقههايي اعمال شود اما اين اعمال سليقهها خارج از چارچوبها نيست.
آصفي درپاسخ به اين سؤال كه آيا با تصويب قطعنامه شوراي امنيت ايران بازرسان آژانس را بيرون ميكند، گفت: بايد ديد اصلاً قطعنامهاي صادر ميشود و اگر صادر شد چه درخواستهايي دارد آن وقت ميگوييم كه چه كار ميكنيم البته من چارچوب ايران را ذكر كردهام و گفتم كه قطعنامهاي كه حقوق ايران را به رسميت نشناسد نميپذيريم و همچنين درخواستهاي فراتر از مسؤوليت را رد ميكنيم. ضمن اينكه غرب و آمريكا كه دو جنگ جهاني به راه انداختهاند و سلاح هستهاي نيز به كار بردهاند و اين عجيب است كه از ما ميخواهند اعتماد سازي كنيم در حالي كه دنيا نيازمند اعتماد به آنهاست و اين مغلطهاي است كه با هيچ منطقي سازگار نيست.
وي درباره اظهارات رئيسجمهور آمريكا مبني بر اينكه آنها كه 11 سپتامبر را به وجود آوردند جنگ جهاني سوم را آغاز كردند، گفت: آقاي بوش برخي مواقع حرفهايي ميزند كه همكارانش مجبور به اصلاح آنها ميشوند.
سخنگوي وزارت امور خارجه درباره طرح ايران مبني بر ارائه زمانبندي فعاليتهاي هستهاي گفت: ما در نامه خود به آژانس گفتيم كه اگر آژانس و شوراي حكام بپذيرد كه مبناي كار صرفاً آژانس باشد و پرونده به شوراي حكام بازگردد ظرف سه هفته از آن تاريخ برنامه خود را براي همكاري اعلام ميكنيم اما هنوز گفتوگوها در اين باره ادامه دارد و به جاي مشخصي نرسيديم.
وي درباره اقدامات وزارت امورخارجه براي آزادي گروگانهاي ايراني در عراق گفت: ما همچنان شاهد ناامني در عراق هستيم و كرراً از شهروندان درخواست كرديم كه غيرقانوني به عراق نروند و تنها در قالب تورهاي حج و زيارت مسافرت كنند. ما موضوع گروگانها را دنبال كرده و ميكنيم. وزير امور خارجه با مسؤولان عراقي تماس داشته و سفارت ما در عراق نيز موضوع را دنبال ميكند اما هنوز نتوانستهايم موجبات خلاصي اين افراد را فراهم كنيم.
آصفي درباره مليشدن صنعت نفت در بوليوي گفت: بوليوي با اين اقدام بر اساس مصالح خود، حق حاكميت خود را اعمال كرد كه اين نشاندهنده بيداري و جنبش در آمريكاي لاتين است كه با شتاب زيادي در حال پيش روي است. اين اقدام ارزنده دولت بوليوي بر اساس منافع اين كشور بوده و به همين دليل مخالف آمريكا را برانگيخته است.
سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگار ايلنا مبني بر اينكه آيا كشته شدن يكي از گروگانهاي تاسوكي كه جندالله در بيانيه خود آن را ادعا كرده بود صحت دارد، گفت: من در موقعيت اظهارنظر نيستم و وزارت كشور و وزارت اطلاعات موضوع را دنبال ميكنند و مرجع صاحب صلاحيت براي اظهار نظر هستند. من اطلاع خاصي در اين باره ندارم.
وي در پاسخ به اين سؤال كه ايران چه مرجعي را براي ارزيابي حقوقبشر در ايران به رسميت ميشناسد، گفت: حقوق بشر يك امر نسبي است نه مطلق هيچ كشوري هم نميتواند بگويد كه حقوق بشر در آن كشور ايدهآل است و ما وقتي در اين باره صحبت ميكنيم بايد نسبيت را لحاظ كنيم البته تعاليم اسلام همواره به حقوق بشر به عنوان اصل نگاه كرده و نه مانند غرب ابزار گونه.
آصفي با بيان اينكه ممكن است كاستيهايي در مورد حقوق بشر در جمهوري اسلامي ايران باشد، گفت: اما اين موضوع با سازوكار داخلي قابل رسيدگي و بررسي است. نشستهاي عمومي آقاي شاهرودي نيز براي رسيدگي به همين مسائل است.
وي ادامه داد: غرب به اندازه كافي نقصان و گرفتاري دارد و در موقعيتي نيست كه قضاوت كند. برخي كشورها به ويژه نيز آمريكا و ديگران از حقوق بشر استفاده ابزاري ميكنند وگرنه آمريكا در چالش جدي با سازمانهاي بينالمللي به خاطر زندانهايي نظير ابوغريب است.
سخنگوي وزارت امور خارجه با بيان اينكه اگر كمبودي در زمينه حقوقبشر در كشور است يك امر داخلي است كه با سازوكار داخلي قابل بحث است، گفت : ما نيازي به دلسوزي ديگران در اين زمينه نداريم.
وي درباره حمايت رئيسجمهور آمريكا از سياستهاي خصمانه رژيم صهيونيستي، گفت: رئيسجمهور كنوني آمريكا كه بيش از ديگران حرف دموكراسي ميزند و ميخواهد بر انتخاب خود كه هنوز با اما و اگر روبروست سرپوش گذارد همچنين پيروزي حماس در فلسطين موجب نگراني و ناراحتي مسؤولان كاخسفيد شده است در حالي كه آمريكا ميخواست شرايط به گونهاي ديگر باشد به همين دليل دچار نوعي استيصال و سردرگمي شده است كه نتيجه آن هم فشار به ملت و دولت فلسطين و حمايت از رژيم صهيونيستي است.
آصفي در مورد نگراني اعراب از تشعشعات اتمي نيروگاه بوشهر گفت: ما در سفرها به منطقه و در سطوح مختلف و در گفتوگو با مسؤولان منطقه درباره بوشهر صحبت كرديم و گفتيم كه جاي نگراني نيست. ما مبالغ زيادي حدود 150 ميليون دلار را خرج ايمني و حفاظت نيروگاه كرديم كه مطمئن باشيم از لحاظ ايمني مشكلي وجود ندارد و سازمانهاي بينالمللي هم اين موضوع را تاييد كردند. خبرنگاران منطقه هم آمدند و نيروگاه را ديدند. ما بيش از هر كسي مراقب ايمني نيروگاههاي خود هستيم زيرا خود بيش از هر كشوري آسيب ميبينيم.
وي در پاسخ به اين سؤال كه چرا در زماني كه پرونده هستهاي مهمترين موضوع سياستخارجي ماست، وزير امور خارجه به بحرين و رئيسجمهور به اندونزي ميرود، گفت: اين، به معناي آن نيست كه وقتي به بحرين ميرويم درباره مسائل هستهاي صحبتي نميكنيم. ما در همه جا درباره پرونده هستهاي حرف ميزنيم، ابهامزدايي ميكنيم و توضيح ميدهيم زيرا ايجاد خط غير همكاري در منطقه مضر است و اندونزي هم جزء كشورهاي بزرگ اسلامي است. ما در نيويورك هم با جديت موضوع را دنبال ميكنيم و "محمدجواد ظريف" از هر امكاني استفاده ميكند. احمدينژاد نيز در باكو در اين باره مذاكره كرد و در بيانيه پاياني نشست اكو نيز بر اين حق تأكيد شده است. ما از هر فضايي براي پيشبرد اهداف خود استفاده ميكنيم. موضوعات كشور نيز فقط هستهاي نيست. ما موضوعات مهمي داريم كه يكي از آنها هستهاي است.
سخنگوي وزارت امور خارجه درباره كنارهگيري وزير امور خارجه انگليس و رئيس سازمان سيا و گمانهزنيهايي در مورد نرمش اين افراد در قبال ايران، گفت: مسؤولان كنوني آمريكا و نئومحافظه كاران به قدري ماجراجو و تندرو هستند كه سيا هم نتوانست با آنها همراهي كند و ترجيح دادند كسي بيايد كه همپاي آنها باشد. موضوع استراو هم گمانهزني رسانهاي است اما مسلم است كه رأي مردم انگليس نشان داد كه با سياستهاي دولت بلر در پيروي از آمريكا مخالفند و اين رأي نتيجه سياست كوركورانه لندن در پيروي از آمريكا از جمله در عراق بود زيرا امروز شاهد مشكلات اشغالگران در عراق هستيم.
وي در پاسخ به اين سؤال كه چرا با آمريكا وارد جنگ سرد شدهايد، گفت: علاقهاي به جنگ سرد با آمريكا نداريم ما سياستهاي كاملاً مشخصي داريم اما در نقطه مقابل، آمريكاست كه نه فقط با ايران بلكه با همه دنيا وارد جنگ سرد شده است. آمريكاييها ادبياتي دارند كه با هيچ منطقي سازگار نيست زيرا آمريكا با همه كشورهاي مستقل مشكل دارد.
advertisement@gooya.com |
|
آصفي درباره خريد سوخت از روسيه و دليل پافشاري ايران بر توليد سوخت به رغم اين موضوع، گفت: ما قرار است از روسيه سوخت بگيريم اما اين به معناي آن نيست كه ما از حقوق خود صرفنظر ميكنيم زيرا معلوم نيست كه سوخت كافي باشد. ضمن اينكه وقتي كه خود دانشي داريم دليلي ندارد كه دست نياز به سوي ديگران دراز كنيم زيرا شرايط بينالمللي همواره سيال است و هيچ تضميني وجود ندارد كه تأمين سوخت مادامالعمر باشد بنابراين شرط عقل نيست كه امكان خود را فراموش كنيم و اين منطق محكمي است.
وي درباره بيانيه اكو مبني بر همكاري كشورهاي عضو در مورد انرژيهاي نو گفت: همكاري هستهاي با كشورها بر اساس NPT است البته بحث بر سر همكاري هستهاي نيست بلكه بحث بر سر حقوق كشورهايي است كه عضو NPT هستند. البته همكاريهاي هستهاي ما در حد تبادلنظر و حمايت از حقوق همديگر و تقويت ديدگاههاي همديگر در مجامع بينالمللي است اما ما همكاريهاي علمي و فني روز در دانشهاي غير از هستهاي داريم.
وي درباره اظهارات امير قطر در به كار بردن واژه خليج فارسي عربي و اقدامات وزارت خارجه در اين خصوص گفت: مواضع ما درباره خليج فارس روشن است و ابهامي در اين باره نيست. رئيسجمهور هم همان موقع صريحاً اعلام كردند كه نام اين خليج، خليج فارس است و ديگر نيازي به پيگيري هم ندارد.
وي درپاسخ به اين سؤال كه آيا دليل مخالفت آمريكا با برنامه هستهاي ايران دشمني ايران با اسرائيل نيست، گفت: آمريكاييها ميدانند كه علت اين نيست و اين را خودشان ساختهاند اما اعلام كرديم در حمله به هيچ كشوري پيشقدم نميشويم سياست ما تهاجمي نيست اما طبيعي است كه اگر مورد تعرض قرار بگيريم با تمام قوا دفاع ميكنيم. موضوع حمله به هيچ كشوري از ابتداي انقلاب در دستور كار نبوده است و اين موضوعي است كه دشمنان ايران، آن را مطرح ميكنند. ضمن اينكه اين رژيم صهيونيستي است كه هم به فلسطين و هم به جنوب لبنان حمله كرده و دائما تهديد به استفاده از زور ميكند و مايه تعجب است كه آمريكا در قبال اين تهديدات ساكت است و اين چيزي را كه به ايران ميگويد به رژيم صهيونيستي نميگويد.
وي افزود: ما به هيچ وجه قصد استفاده از فناوري هستهاي در جهت نظامي نداريم تاكنون نيز انحرافي نداشتيم و آژانس هم اين را اعلام كرده است و ما از سازمانهاي بينالمللي ميخواهيم كه با كشورهاي دارنده سلاح هستهاي برخورد كنند.