تهران- خبرگزاري كار ايران
وزير امور خارجه گفت: اگر اراده جدي در ميان دولتمردان اروپايي وجود داشته باشد مذاكرات تا رسيدن به تفاهمات جدي ادامه پيدا ميكند.
به گزارش خبرنگار سرويس ديپلماتيك خبرگزاري كار ايران (ايلنا)، "منوچهر متكي" صبح امروز پس از ديدار با جانبازان شيميايي در كنفرانس خبري خود در بيمارستان ساسان با اشاره به مذاكرات امروز ايران و اروپا با تأكيد بر اينكه در اين مذاكرات هيچ پيششرطي وجود ندارد، گفت: مذاكرات در دو دور برگزار ميشود.
وي با بيان اينكه مذاكرات حول دو محور انجام خواهد شد، تصريح كرد: در يك محور درباره عدم انحراف فعاليتهاي هستهاي ايران به سوي اهداف و كاربردهاي نظامي و در محور دوم تعهدات و تضمينهاي طرف مقابل براي پذيرش حق ايران وكمك به استيفاي اين حق و رسيدن به فناوري هستهاي، مذاكره ميشود.
متكي با تأكيد بر اينكه مذاكرات را به صورت هدفمند و زمانبندي شده دنبال خواهيم كرد، گفت: اگر طرفهاي اروپايي بدون تأثير از تبليغاتي كه آمريكاييها طراحي كردند، مذاكرات را ادامه دهند از نظر ما موضوع مذاكرات روشن است و در چارچوب منطقي ادامه پيدا خواهد كرد.
وي درباره ادامه فعاليت UCF اصفهان گفت: UCF اصفهان كار خود را آغاز كرده است البته فعاليت UCF غنيسازي نيست.
متكي در پاسخ به اين سؤال كه آيا ايران قطعهسازي سانتريفوژها را دنبال خواهد كرد، اظهار داشت: همانطور كه اعلام شد و دبير شوراي عالي امنيتملي نيز اعلام كرده است، بحث تحقيقات در مجموعه فعاليتهاي صلحآميز هستهاي به مفهوم غنيسازي نيست البته زمان آغاز تحقيقات اعلام خواهد شد.
وزير امورخارجه درباره انجام غنيسازي در خارج از كشور، گفت: اين كار توسط متخصصان ايراني انجام شده يعني نخبگان جوان ما توانستهاند در اصفهان و نطنز به اين فناوري برسند. اين فناوري نيز در كشور ما آموزش داده شده و تبديل به يك علم بومي شده است.
وي تصريح كرد: آن كساني كه ميگويند ايران نبايد اين فناوري را داشته باشد بايد بدانند كه ملت ايران اين فناوري را به دست آورده است.
متكي ادامه داد: زماني كه صحبت از تأمين سوخت ميكنيم به معني آن است كه ما بايد به غنيسازي و چرخه سوخت هستهاي برسيم.
وزير امورخارجه در پاسخ به پرسشي درباره استفاده اين وزارتخانه از منتقدان خود، تصريح كرد: كاركنان وزارت امورخارجه، كاركنان نظام جمهوري اسلامي هستند و اهداف اين نظام را دنبال ميكنند؛ آنها خدمتگزاران اين ملت هستند و اگر قرار باشد بازي كنند همه در يك تيمملي بازي ميكنند.
متكي افزود: اهداف نظام تعيين شده و دولت جديد و رياستجمهوري، مجري آن هستند و وزارت امورخارجه، خود را موظف ميداند كه در اين راستا اقدام كند.
متكي در پاسخ به سؤال ديگري مبني بر واكنش ايران نسبت به بيانيه اتحاديه اروپا درباره نقض حقوقبشر در ايران چيست، گفت: اروپا و آمريكا سعي كردهاند تا به دنيا القا كنند كه متر حقوقبشر دنيا هستند اما جمهوري اسلامي تلاش ميكند با نقد اين ديدگاه، به افشاي موارد نقض حقوقبشر در ميان اين ملتها بپردازد.
متكي با بيان اينكه جمهوري اسلامي با موضع مدعي، بحث حقوقبشر در عرصه بينالملل را دنبال ميكند، گفت: در نشست سازمان كنفرانس اسلامي موضوع حقوقبشر و دفاع از آن در دستور كار اين كنفرانس قرار گرفت و تصويب شد كه بايد با اسلامستيزي غرب مقابله كرد و دبيركل و دبير سازمان كنفرانس اسلامي موظف شدند تا اين موضوع را در عرصه بينالمللي دنبال كنند.
متكي يادآور شد: براي اولين بار سفير انگليس از سوي وزارت امورخارجه احضار شد و نسبت به نقض حقوقبشر در اين كشور و كشورهاي اروپايي ابراز نگراني شد.
وي امورخارجه وجود يك صدهزار مجروح شيميايي توسط دولتها و شركتهاي غربي را مهمترين عامل نقض حقوقبشر توسط اروپاييها دانست و تصريح كرد: آمريكاييها عادت كردهاند كه اين را القا كنند كه "تنها آنچه را كه ما ميگوييم درست است" و جمهوري اسلامي نيز قصد دارد با نظارت و تشكيل پرونده و ارائه گزارشهاي خود، موارد نقض حقوقبشر را در كشورهاي مدعي افشا كند.
متكي با اشاره به نامه خود به دبيركل سازمان مللمتحد گفت: آنها پيش از آنكه دنبال نقض حقوقبشر در جمهوري اسلامي باشند، موضوع بازداشتگاههاي مخفي آمريكا در ساير كشورها را دنبال كنند.
وي ادامه داد: اگر روزي به نماينده صليبسرخ براي بازديد از يك زندان اجازه ندهند، همه اين موضوع را در بوق و كرنا ميكنند اما سالهاست كه به هيچ كس اجازه بازديد از زندان گوانتانامو داده نميشود و كسي هم صدايش در نميآيد.
متكي تصريح كرد: دولتمردان آمريكا هيچ وقت تا اين اندازه نزد افكار عمومي جهان به ويژه جهان اسلام مورد تنفر نبودهاند و امروز ملت عراق بيش از هميشه فهميده است كه حمله آمريكا به اين كشور تنها براي چاههاي نفت اين كشور است.
وي با بيان اينكه اعلاميهها و بيانيههاي تكراري غرب درباره نقض حقوقبشر در ايران كمترين ارزشي ندارد، گفت: رويكرد جديد سياست خارجي حركت از موضع متهم دائم به سمت مدعي است و ما تلاش ميكنيم تا از حق خود دفاع كنيم.
متكي افزود: امروز غرب دروغگو نميتواند مدعي نقض حقوقبشر در كشورهايي مانند ايران شود كه مردم در تمام عرصههاي آن حضور پر رنگ دارند.
وزير امور خارجه در ادامه كنفرانس خبري خود با اشاره به ملاقات صبح امروز خود با جانبازان شيميايي, آنها را اسناد مظلوميت ملت ايران در دوران دفاع مقدس دانست و گفت: جانبازان بخش اندكي از خيل افرادي هستند كه با دفاع از ميهن افتخارات زريني كسب كردند.
متكي، جانبازان و مصدومان هشت سال دفاع مقدس را گواه و شاهد زنده جنايتهاي رژيم صدام عنوان كرد و ادامه داد: اين رژيم برخلاف تمام اصول بينالمللي ناجوانمردانه، تسليحات شيميايي را بر ضد ملت ايران به ويژه غير نظاميها به كار برد اگرچه صدام از همان ابتداي جنگ از برخي سلاحهاي شيميايي استفاده كرد اما انبوه استفاده از سلاحهاي شيميايي و بمباران مناطق سردشت و روستاهاي كرمانشاه، اوج قساوت اين رژيم بود.
متكي افزود: صدام بيش از 20 نوبت از بمبهاي شيميايي در جنگ تحميلي استفاده كرد كه باعث شهادت جمع كثيري از مردم و وجود يك هزار جانباز شد كه اين خود جنايت بيسابقهاي است.
وزير امور خارجه با بيان اينكه ايران بزرگ ترين قرباني سلاحهاي شيميايي است، گفت: صدام هرگز نميتوانست به تنهايي چنين جنايتي را بيافريند و كاملاً مشخص است كه تنها با حمايت از كشورهاي غربي به اين سلاحها دست پيدا كرد.
وي ادامه داد: برخي كشورهاي غربي و شركتهاي اروپايي در تجهيز رژيم صدام كمك كردند و در جنايت ضدبشري اين رژيم سهيم هستند زيرا بيش از 40 شركت كه عمدتاً غربي هستند در تجهيز عراق به جنگافزارهاي شيميايي دست داشتند.
متكي رفتار صدام و كشورهاي غربي در تجهيز صدام به سلاحهاي شيميايي را نقض حيات ملت ايران دانست و تصريح كرد: جمهوري اسلامي ايران انتظار دارد تا در محاكمه صدام اين موضوع بررسي شود زيرا مجازات صدام ميتواند در عدم تكرار اين گونه فجايع ضد بشري مفيد باشد.
وزير امور خارجه خاطر نشان كرد: صرفنظر از ابعاد حقوقي، از جوامع جهاني، رسانهها و افكار عمومي انتظار داريم تا ابعاد مختلف را مد نظر داشته باشند.
وي ادامه داد: از دولتهاي غربي و شركتهاي آنها دعوت ميكنيم براي جبران بخشي از مسؤوليت خود كمك كنند.
وزير امور خارجه بر پيگيري اين موضوع توسط وزارت امور خارجه تأكيد كرد و گفت: قصد داريم با كمك به انجمنهاي غيردولتي كه در اين خصوص فعاليت ميكنند و برگزاري نمايشگاههاي مختلف و برنامههاي ديگر به طرح موضوع پرداخته و مطالبات حقه ايران و مصدومان را دنبال كنيم.
متكي ابراز اميدواري كرد تا كشورهاي اسلامي در يك حركت جمعي نسبت به استيفاي حقوق از دست رفته، تلاش و از ادعاي دروغين مدعيان حقوقبشر پرده برداري كنند.
advertisement@gooya.com |
|
وي درباره چگونگي رسيدگي به شكايت مصدومين بمبارانهاي شيميايي اظهار داشت: در رويكرد جديد وزارت امورخارجه و با پيگيريهاي شخص رئيسجمهوري، اين موضوع در حال پيگيري است و شكاياتي را كه عليه شركتهاي غربي صورت گرفته، دنبال ميكنيم تا به نتيجه برسد.
متكي درباره خروج 24 نفر از مقامات رژيم صدام كه در بمبارانهاي شيميايي دخيل بودند از كشور عراق و تأثير اين خروج در رسيدگي به اين موضوع گفت: ايران به شدت از اعمال منفي آمريكاييها در نحوه برخورد با جنايتهاي جنگي صدام در محاكمه وي نگران است.
وي ادامه داد: بخش از اسناد و مدارك توسط سيستم قضايي و دادستان كل كشور به عنوان مدعيالعموم آماده شده است كه به دادگاه صدام فرستاده شود ولي هنوز بررسي شكايات خارجي از صدام مدنظر قرار نگرفته است.
متكي در پاسخ به اين سؤال كه وزارت امورخارجه چه اقدامات حقوقي درباره اين موضوع انجام داده است، گفت: وزارت خارجه به طور جدي و همهجانبه پيگير اين موضوع است و قصد دارد در سازمان مللمتحد در اين خصوص به افشاگري بپردازد.
وي درباره ارسال شكايت ايران به دادگاه صدام تصريح كرد: در آغاز محاكمه صدام مطالبي آماده شد و با همكاري وزارت امورخارجه و قوه قضائيه شكايتها بررسي شد؛ البته آقاي دري نجفآبادي نيز در نامهاي همراه با سيدي شكايت جديدي به وزارت امور خارجه فرستاد و تمام اين مطالب براي فرستادن به دادگاه آماده است و مذاكرات سياسي نيز انجام شده است.
وي در پاسخ به اين پرسش كه چرا تاكنون در مورد كشورهايي كه تسليحات شيميايي به عراق داده اقدامي نكردهايد، گفت: اقدامات سياسي صورت گرفته و پيگيريهاي حقوقي در حال انجام است؛ ما ميخواهيم اين پرونده باز شود و قصد داريم در يك محاكمه گسترده افرادي را كه اين جنايات انجام دادند و در اين جنايات شريك بودند، براي تنوير افكار عمومي معرفي كنيم.